Εισαγωγική Ομιλία,  Σπυρίδων Σούλης

Θα πω λίγα λόγια για την εκδήλωση και θα σας παρουσιάσω την ΑΕΊΡΟΥΣ με έναν διαφορετικό τρόπο, διάφορο από την αναφορά των καταστατικών σκοπών ως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας και είναι πρόσφοροι σε όλους. Είναι οι ίδιοι σκοποί.
Αγαπητοί, η εκδήλωση τιμής προς την υπέρ – Αγία Θεοτόκο κρούει την ψυχή. Πηγάζει από την Ψυχή και απευθύνεται στην ψυχή σας.
Ως το πρόγραμμα αναφέρει, η εκδήλωσις συμπυκνούται στο τρίπτυχο ΙΔΕΑ – ΗΧΟΣ – ΛΟΓΟΣ.
Η ένωση λόγου – μουσικής, ο ήχος, σημαίνει. Επομένως δια της σιγής, της σίγασης των σκέψεων, επιτρέπουμε στον ήχο να δημιουργεί. Παραλαμβάνουμε. Από το αόρατο, το ασχημάτιστο του Πνεύματος γεννάται η τέλεια ιδέα, ο ήχος, εκδηλούται, και δια της εκδήλωσης, της εκ των έσω δήλωσης, της φανέρωσης, σημαίνει.
Ηχεί ως Λόγος.
Ο ήχος είτε ως λόγος είτε ως μουσική, και η ένωσή τους, μαρτυρούν την ένθεη φύση μας. Σ’ αυτήν απευθύνεται! Ο λόγος συμπυκνώνει την ιδέα, τον ήχο και το συναίσθημα.
Είναι ο αδιάψευστος μάρτυς του ύψους, της ποιότητος, της σχέσης με το Θείο. Όταν η τριαδικότης εκδηλούται εν τη ενότητί της ο υιός του ανθρώπου, ο Λόγος εκδηλούται. Τότε συμβαίνει το ασύλληπτο: «ο ουρανός και η γη παρελεύσονται, οι δε λόγοι Του ού μη παρέλθωσι» (Ματθ., Μαρκ, Λουκ), το οποίο σημαίνει ότι οι λόγοι Του δημιουργούν αεάνως στην συνείδηση του ανθρώπου, στην ορατή και αόρατη δημιουργία.

Πρόκεται περί της απειρότητος που φέρουμε και την αυτή στιγμή εντός της ζούμε, σκεπτόμεθα, δρούμε, μας περιβάλλει, αλλά ως εν δεν δυνάμεθα να λειτουργούμε.
Διαχωρίζουμε. Διαχωρίζοντες, διαχωρισμό εισπράττουμε. Δεσμεύουμε και δεσμευόμεθα.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες η ΑΕΊΡΟΥΣ ένας πυρήνας πολιτισμού είναι. Και αν κάποιοι αναρωτηθούν, τί χρειάζεται ένα ακόμη σωματείο, επισημαίνω ότι οι πυρήνες πνεύματος ουδέποτε περισσεύουν. Οι καρποί τους δε δεικνύουν και την καθαρότητα του εγχειρήματος, καθότι «εκ γαρ του καρπού το δένδρον γιγνώσκεται».
Φιλοξενούμενοι σε έναν πλανήτη ευλογημένο, με θέα στο άπειρο αναζητούμε την ελευθερία, την αλήθεια. Και ενώ ως άνω – θρώσκοντες άνθρωποι θεώμεθα την απειρότητα, την αυτή στιγμή φοβούμεθα την ελευθερία, θέττουμε όρια, στοχεύουμε χαμηλά, περιορισμό λαμβάνουμε.
Παρατηρούμε ότι η οικονομία σήμερα κυριαρχεί στον δημόσιο και ιδιωτικό διάλογο. Η οικονομία όμως προϋποθέττει οίκο και νομή (φυσική εξουσία). Οίκος είν’ η Πατρίδα, και η νομή απόλλυται σιγά – σιγά, αλλά σταθερά.

Προς τούτο η ΑΕΊΡΟΥΣ αγκάλιασε με θέρμη και εξέδωσε το βιβλίο της Αικατερίνης Σιδέρη «Ύμνος στην Πατρίδα». Μέσα από τις σελίδες του η έννοια της Πατρίδος διανοίγεται, διευρύνεται, παρουσιάζεται στην απειρότητά της και κρούει την ψυχή του αναγνώστη.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, τα συμβαίνοντα σε κάθε εποχή δημιουργούν απορίες, ερωτήματα. Τα εύστοχα ερωτήματα έλκουν τις ορθές απαντήσεις. Ερωτώ:
Πώς εδεσμεύθη η Πατρίδα;
Ποιός είν’ ο δυνάστης τελικά;
Πώς θα ελευθερωθούμε;
Πού η ενότης; Πώς θα ενεργοποιηθεί;
Είναι η γνώσις αρκετή τον άνθρωπο να ελευθερώσει;
Πού είν’ η πίστις;
Μην είμαστε ελεύθεροι, αλλά δεν το συνειδητοποιούμε;
Σπορείς ιδεών είμαστε.

Πρόσκλητήριο συνέργειας απευθύνουμε προς πάντες όσους τον άνθρωπο αγαπούν, σέβονται με έργα, πέρα από όρια, κατεστημένα κτητικότητας, πέρα από ιδιοτέλεια, πέρα από υποκρισία.
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα. Εισαγωγή στις Άγιες μέρες του Πάσχα. Ύψιστο πνευματικό γεγονός το Πάσχα απευθύνεται πρωτίστως και κύρια στην ψυχή.
Η ΑΕΊΡΟΥΣ μέσω της εκδήλωσης που θα παρακολουθήσετε σκοπεί στην διάνοιξη του πνευματικού περιεχομένου της Λαμπρής εορτής στην ψυχή σας.
Ευχόμεθα καλή ακρόαση.